By

Suuri suomalainen romaaniklassikko, Marko Tapion Arktinen hysteria nähdään nyt ensi kertaa näyttämöllä. Ohjaaja Atro Kahiluodon vuosikautinen työ on vihdoin toteutumassa

”Olemme työstäneet tätä jo vuosia. Aina kun ei ole ollut muuta tekeillä, tähän on palattu”, romaanin pohjalta näytelmän yhdessä dramaturgi Juha-Pekka Hotisen kanssa työstänyt ja esityksen ohjaava Atro Kahiluoto hymähtää. Näytelmä saa ensi-iltansa maaliskuussa 2017, sopivasti Suomi 100 vuotta -juhlien aikaan ja 50 vuotta romaanin ensimmäisen osan ilmestymisen jälkeen. ”Korkeammat voimat olivat pelissä, että se toteutuu juuri nyt!”

Ensi kertaa Kansallisteatteriin ohjaavan Kahiluodon ja Juha-Pekka Hotisen innostus Arktiseen hysteriaan syttyi jo 70-luvulla. ”Kirjoitta-misen ote ja sen tapa lähestyä asioita oli moderni. Voimalaitostyömaalle sijoittuva, keskiluokkaisesta elämästä kertova tarina päähenkilönään insinööri edusti uutta aikaa. Se ei ollut niin tavallista silloin.” Arktista hysteriaa kuvataan usein raskasmieliseksi. Sitä Kahiluoto ei allekirjoita. ”Minusta tarina on kuohuva, moniulotteinen. Päähenkilö Harry Björkharry kantaa mukanaan aiempia sukupolvia ja niiden historiaa, kaikki on koko ajan läsnä. Tarina on täynnä elämää, vaikka ehkä ankaraa sellaista. Siinä tulee esille kouriintuntuvasti 60-luvun elämäntapa ja maisema.”

Keskeneräisyyden äärellä

Tapion romaanin sovittamiseen näyttämölle ei kukaan ole vielä tarttunut. ”Monikerroksisesta tarinasta on pitkä matka näyttä-mölliseksi kokonaisuudeksi. Neliosainen teos jäi lisäksi Tapiolta kesken, julkaistu on vain kaksi osaa. Arkistoista löysimme kolmannen osan käsikirjoituksen sekä fragmentteja neljännestä osasta”, Kahiluoto pohtii syitä kantaesityksen siirtymiseen. Häntä itseään viehättää teoksen keskeneräisyys. ”Rakenteilla olevan voimalaitoksen pato on sortumassa, ja Harrylla on vastuu asioista mutta ei keinoja pelastaa tilannetta. Kun kapitalisti-isä tulee paikalle ja lakkoilevat työntekijätkin ovat aloittaneet jo perjantai-illan juhlinnan, tilanne tuntuu mahdottomalta. Koko tämä kuva on kiinnostava juuri nyt, kun elämme epäselviä aikoja.”

Pian suuri romaani on tiivistymässä kohti ensi-iltaa. ”Vaikka linjat ja asiat ovat suuria, esityksen toteuttaminen Pienelle näyttämölle tuntuu hyvältä. Kaikki fokusoituu Harryyn, näytelmä on matka hänen sisimpäänsä ja ajan kerrostumiin hänen näkökulmastaan. Oikeastaan dramatisoinnin työstäminen näin kauan on vain kirkastanut näkemystä ja käsikirjoitusta. Aika on ollut eduksi.”

Vielä ei käsikirjoitus ole kuitenkaan valmis, vaan marraskuussa alkavissa harjoituksissa työryhmä käy siihen käsiksi. ”Koittaa uusi vaihe. Tulee keskustelua ja ideoita, voi tapahtua isojakin liikahduksia”, Kahiluoto kuvailee. ”Mutta on tosi nastaa odottaa sen alkamista. Työryhmä on hieno, se on valmis ja innostunut. Vihdoinkin Arktinen hysteria tulee!”

teksti | Marjo Nuortimo

 

LIPUT

Marko Tapio
Arktinen hysteria
Syvältä kouraiseva draama Suomesta
Kantaesitys Pienellä näyttämöllä 1.3.2017
Liput 20–38 € 
www.lippu.fi

TYÖRYHMÄ

Ohjaus Atro Kahiluoto
Dramatisointi Juha-Pekka Hotinen ja Atro Kahiluoto
Rooleissa Tarja Heinula, Esa-Matti Long, Heikki Pitkänen, Annika Poijärvi, Taisto Reimaluoto, Marja Salo, Timo Torikka ja Timo Tuominen

KANSALLISTEATTERI

Läntinen Teatterikuja 1, 00100 Helsinki
Tutustu Kansallisteatterin ohjelmistoon www.kansallisteatteri.fi