By

Sisaruudesta, unelmista ja todellisuudesta kertova musiikkinäytelmä vie itsenäistyneen Suomen vaiheisiin toisen maailmansodan murroskausiin saakka

Sisarukset Vera, Maire ja Raija Valtonen rakastivat elokuvia ja unelmoivat kansainvälisestä tähteydestä. Hollywoodin sijaan kohtalo vei heidät rintamakiertueille ja Saksan pääkaupunkiin Berliiniin. Sota teki heistä tähtiä: Harmony Sisters lainasi äänensä niin Suomen kuin Saksankin sotaponnistuksille, ja heidän edelleen ikivihreät kappaleensa, kuten Joset, Josef, Pieni sydän ja Kodin kynttilät, soivat suomalaisten kotien radioissa. Mitä tapahtui Suomelle, mitä sisarusten uralle ja mitä heidän perheilleen?
Historiallisiin faktoihin perustuvan näytelmän on kirjoittanut Elina Snicker ja se kantaesitettiin Riihimäen Teatterissa vuonna 2014. Lahden kaupunginteatterin suurta näyttämöä varten ensi-iltansa tammikuussa saavaa musiikkinäytelmää on uudistettu. ”Juhani-näyttämö on Suomen suurimpia. Elina muokkasi käsikirjoitusta niin, että saamme tilanteita isommiksi. Sillä tavalla voimme kertoa enemmän Suomen historiasta ja nostaa itsenäistä Suomea esille”, esityksen jo Riihimäelle ohjannut Saana Lavaste kertoo.

Naisvoimaa ja rohkeutta

On harvinaista, että iso osa työryhmästä – käsikirjoittaja, ohjaaja, koreografi, lavastaja, kapellimestari ja yksi näyttelijöistä – pääsee tekemään kantaesittämäänsä teosta uudelleen. ”Tämä on tosi hienoa! Tekijöiden kannalta uusi kierros on mielekäs, pääsee kehittämään työtään eteenpäin”, Lavaste iloitsee. ”Kantaesitys vie niin paljon aikaa, kaikki pitää miettiä alusta lähtien. Nyt voi palata varsinkin niihin asioihin, jotka joko jäivät toteuttamatta tai jäivät mietityttämään.”
Suuri näyttämö antaa uusia mahdollisuuksia myös lavastukselle. ”Voimme korostaa lavastuksen keinoin sitä, mikä sisarusten elämässä muuttuu. Ensin he elävät kiiltokuvaelämää propagandan ja unelmien maailmassa. Toisella puoliajalla paljastuu kääntöpuoli: Mitä propagandan takana oli ja mikä oli se hinta, minkä sisarusten piti kaikesta maksaa. Ja koska näyttelijöitä on myös enemmän, voimme toteuttaa tästä kaikesta enemmän yhtäaikaisia kuvia eri kohtauksissa. Kuvasto on siis kaikella lailla syvempi ja monipuolisempi.”
Lavaste odottaa innolla paluuta Harmony Sistersin maailmaan. ”Ihastuin ja rakastuin tyttöihin heti silloin pari vuotta sitten. Ihailen heidän kestävyyttään, rohkeuttaan ja elämänvoimaansa. Kun matkasin heidän maailmaansa, näin että naisen kipukohdat ovat edelleen ne samat: Miten yhdistää ura ja perhe. He eivät antaneet periksi olosuhteille. On vain onnettomien historiallisten yhteensattumien summa, etteivät he valloittaneet Amerikkaa niin kuin heidän haaveissaan oli!”

teksti | Marjo Nuortimo
kuva | Aki Loponen

LIPUT

Ensi-ilta 28.1.2017
Lahden kaupunginteatteri, Juhani-näyttämö
Liput alk. 20,50 €
www.lippu.fi

Katso koko ohjelmisto osoitteesta www.lahdenkaupunginteatteri.fi

Lahden kaupunginteatteri, Kirkkokatu 14, LAHTI
Ryhmämyynti (03) 752 6000 / Väliaikatarjoilut (03) 782 6474, Lippumyymälä 0600 30 5757 (1,53€ / min +pvm)

TYÖRYHMÄ

Ohjaus Saana Lavaste
Koreografia Markku Arokanto
Lavastus Jonna Kuittinen
Pukusuunnittelu Laura Haapakangas
Kapellimestari Marko Puro, nelihenkinen orkesteri
Rooleissa Hiski Grönstrand, Mikko Jurkka, Panu Kangas, Eeva-Kirsti Komulainen, Tuukka Leppänen, Liisa Loponen, Petriikka Pohjanheimo (vier.), Marko Puro (vier.), Mikko Pörhölä, Maiju Saarinen, Raisa Vattulainen, Lumikki Väinämö
ja Timo Välisaari