By

Näyttelijä Katariina Kaitue viettää tänä syksynä 25-vuotistaiteilijajuhlaansa – ja nauttii joka hetkestä

”Kun tulee ikää, roolit ovat mielenkiintoisempia”, Katariina Kaitue sanoo. Kaitueella on teatteriperspektiiviä kommenttiinsa: Takana on jo yli 50 esitystä, joissa rooleja vielä enemmän. ”Tulin taloon vuonna 1990 teatterikorkeakoululaisena teokseen Tulikoe, jossa vastanäyttelijöitäni olivat Seela Seela ja Ismo Kallio. Sain heiltä paljon apua ja tukea, se oli hienoa”, Kaitue hymyilee.
Heti seuraavana vuonna hänet kiinnitettiin Kansallisteatteriin. ”Olen saanut tehdä paljon. Kansallisteatterissa toteutetaan monipuolista ohjelmistoa ja ohjaajat ovat olleet ennakkoluulottomia. Produktiot ovat hyvin erilaisia, ja monet niistä tuovat mukanaan uusia ihmisiä vierailulle. Siitä kaikesta syntyy teatterin rikkaus.”

Klassikoista Sumuun

Matkan varrelta on jäänyt mieleen monia töitä, monet niistä klassikkoja. ”Shakespearea tein Myrskyn Arielina, silloin ensi kertaa työskentelin Esko Salmisen kanssa. Tärkeä on myös Kolme sisarta. Kun sain tietää että teen Mashan, polvet notkahtivat ja itku pääsi, kuin unelma olisi käynyt toteen”, Kaitue muistelee.

Uusista esityksistä sydämeen ovat jääneet muun muassa Reko Lundanin Ihmisiä hyvinvointivaltiossa, Pirkko Saision SLAVA! ja Homo! sekä juuri ensi-iltansa saanut Juha Jokelan Sumu. ”Sumussa Jokela on tuonut uudenlaista teatterin tekemisen tapaa Suurelle näyttämölle. Tekniikka tekee siinä upeaa työtä, näyttämökuva on pienessä liikkeessä koko ajan. Sumu on hyvä esimerkki siitä, kun kaikki osa-alueet venyvät, onnistuvat ja sulautuvat yhteen. Niin kiitollinen olen siitä, että olen saanut olla näissä produktiossa mukana!”

Macbethiä ja pyöreitä vuosia

Klassikkonäytelmän pariin Kaitue palaa, kun maaliskuussa Kansallisteatterin Suuren näyttämön juhlavuoden avaa William Shakespearen Macbeth Janne Reinikaisen ohjaamana. ”Odotan siltä paljon. On äärimmäisen hienoa, että Kansallisteatterissa juhlitaan 100-vuotiasta Suomea ja vieläpä klassikolla. Macbeth on monitasoinen, siinä on vahvat henkilöhahmot. Roolini Lady Macbeth on Shakespearen kiinnostavimpia naishahmoja”, Kaitue sanoo.

Ensi vuosi on myös tuplajuhlien paikka: Suomen lisäksi pyöreitä viettää Kaitue itse. ”Täytän 50 vuotta, ja on hienoa juhlistaa sitä täällä teatterissa näiden ihmisten kanssa. Kansallisteatteri on antoisa paikka tehdä töitä, täällä on suunnaton määrä ammattitaitoa ja hyvänlaista ylpeyttä siitä. Täällä tehdään töitä kunnianhimoisesti toisiaan kunnioittaen. Tämä on edelleen unelma-ammattini!”
teksti | Marjo Nuortimo

 

LIPUT William Shakespeare: Macbeth

Ensi-ilta Suurella näyttämöllä 8.3.2017
Liput

www.lippu.fi

LIPUT Juha Jokela: Sumu

Esitykset 17.12. saakka ja 7.1.2017 alkaen Suurella näyttämöllä
Liput alk. 19 €
www.lippu.fi

KANSALLISTEATTERI

Läntinen Teatterikuja 1, 00100 Helsinki
Tutustu Kansallisteatterin ohjelmistoon www.kansallisteatteri.fi