By

Yli 10 vuotta sitten kitaristi Erkka Korhonen sai idean. Nyt siitä on kasvanut ikisuosittu joulukonserttikiertue, joka kerää ennätysyleisön vuodesta toiseen

”Oli tarkoitus tehdä vain yksi keikka VR:n makasiineilla”, hymähtää Erkka Korhonen. Siitä onkin pitkä harppaus siihen, että viime vuonna yleisöennätyksen tehnyt Raskasta Joulua -kiertue keräsi kuulijoita konsertteihin 26 000 ja jouluaattona esitetty Raskasta Joulua Special 777 000 silmäparia ruutujen ääreen. Menestyksekkään kiertueen lisäksi kokoonpanon akustinen Tulkoon Joulu -levy oli Suomen myydyimpien levyjen TOP20-listalla marras-joulukuun. Niin ikään levyn nimikkoraidasta tehtyä Tulkoon joulu -musiikkivideota on tähän mennessä katsottu Youtubesta yli kaksi miljoonaa kertaa.

Kohtalokkaaksi osoittautui vuosi 2005, jolloin Korhosen tietämättä oli suunniteltu kertakeikalle jatkoa, pieni kolmen paikkakunnan kiertue. ”Seuraavana vuonna rundilla oli jo 10 keikkaa.” Joka vuosi paikkakuntien määrä kasvoi, kunnes vuonna 2013 päätettiin esiintyä konserttisaleissa. ”Se on meille hyvä vaihtoehto, koska yleisön ikäjakauma on laaja. Kaikkien on helpompi tulla paikkaan, johon voi ostaa etukäteen paikkalipun. Se laskee varmasti kynnystä.”

Joulu on rock

Syy ehkä hieman yllättävällekin menestykselle saattaa Korhosen mukaan johtua siitä, että joululaulutraditio kaipasi uudistusta. ”Eihän me sitä etukäteen tiedetty”, Korhonen naurahtaa, ”mutta joululaulut olivat aika lailla jämähtäneet. Meillä on kolme sukupolvea ihmisiä, jotka ovat eläneet rockmusiikin aikaa. Kun tutut joululaulut sovitetaan rockiin, biiseistä saadaan esille puolia, joita ei aiemmin ole huomattu.”

Tänä vuonna 12. kertaa järjestettävä kiertueeseen kuuluu yli 30 keikkaa. Kiertueen ohjelmistoa uudistetaan jälleen. ”Iso osa variaatiosta tulee siitä, että solistit vaihtuvat kaupungeittain, heillä on kaikilla vähän eri biisit laulettavana. Oman säväyksensä tuo mukaan tullut naislaulaja Floor Jansen. Viime vuoden akustiselta levyltä esitetään lisäksi nyt eri biisit kuin viimeksi. Myös vuoden 2014 levyltä otetaan mukaan biisejä – ja tietysti yleisön toiveita toteutetaan. Meillähän on se onni, että kaikki biisit ovat jo hittejä”, Korhonen myhäilee.

Vetovoimainen porukka

Sen lisäksi, että Raskasta Joulua kerää suuret määrät uskollista yleisöä, produktio on tärkeä myös esiintyjille. ”Olen ollut mukana toisesta vuodesta lähtien”, laulaja JP Leppäluoto kertoo. ”Kutsuvaksi homman teki heti se, että koko tuotanto on ammattimaista ja sovitukset mielekkäitä – vaikka kysymyksessä oli itselleni musiikillinen benji-hyppy, jossa piti tarkistaa omaa asennetta joululauluihin. Porukan henki on kaikki kaikessa, kun kyseessä on niin herkkä asia kuin joulu. Se kaikki heijastuu omaan tekemiseen.”

Leppäluodon ei tarvitse miettiä, lähteekö mukaan kiertueelle, vaikka tuleva kiertue vastaa työmäärältään jo Euroopan-kiertuetta. ”Tästä on tullut tiivis yhteisö. Laulaja on monesti aika yksin työnsä kanssa, mutta tässä porukassa pääsen myös tapaamaan kollegoja. Olen saanut tärkeitä ystäviä ympärilleni, heidän kanssaan on hienoa tehdä töitä!”

teksti | Marjo Nuortimo

 

LIPUT

18.11.–16.12. eri puolilla Suomea
Liput 23 konserttiin alk. 38,50 / 39 €
www.lippu.fi

Katso paikkakunnat ja paikkakuntakohtaiset solistit raskastajoulua.com

ESIINTYJÄT

Solistit
Floor Jansen (Nightwish)
Marco Hietala
JP Leppäluoto
Elize Ryd
Antti Railio, Ari Koivunen
Ville Tuomi
Antony Parviainen
Pasi Rantanen
Tommi ”Tuple” Salmela
Kimmo Blom

Yhtye
johtaja & kitaristi Erkka Korhonen
rumpali Mirka Rantanen
kitaristi Tuomas Wäinölä
basisti Erkki Silvennoinen
kosketinsoittaja Vili Ollila