By

Suurten oopperalavojen tähti, sopraano Johanna Rusanen herkistyy joulun tunnelmalle intiimissä Savoy-teatterin konsertissa

Klassista musiikkia ja oopperaa päätyökseen laulava Johanna Rusanen-Kartano risteilee silloin tällöin kevyemmän musiikin puolelle. ”Keskityn nykyään tietoisesti klassiseen lauluun, enkä halua että mikään häiritsee sitä. Mutta silloin tällöin harkitusti konsertoin muissa merkeissä”, Rusanen-Kartano kertoo. ”Joulukonsertit ovat silti vähän eri asia. Joululauluissa tunnelma ja sanoma ovat niin tärkeitä, etten tunne niitten ja klassisen laulun kesken ristiriitaa. Joululaulut kestävät myös monenlaista käsittelyä, joten niitä laulan klassisella tekniikalla, pikkuisen erilaista fraseerausta käyttäen.”

Joka vuosi Rusanen-Kartano tekee joitain joulukonsertteja, joko kirkkokonsertteja tai muutamina vuosina Joulumieltä jokaiselle -kiertuekonsertteja. ”Olen yhdistellyt erilaisista joulukonserteistani minulle rakkaita ja tärkeitä joululauluja tähän Savoy-teatterin konserttiin. Vuosien myötä kertynyt oma joululauluohjelmistoni on laaja ja mukana on monipuolinen kattaus”, Rusanen-Kartano kertoo. ”Aloitamme illan klassisemmista kappaleista kuten Jean Sibeliuksen En etsi valtaa loistoa, Karl Collanin Sylvian joululaulu ja Adamin Oi jouluyö – ja tietysti ihana Caccinin Ave Maria! Sitten siirrymme kevyempiin tunnelmiin.”

Koska Rusanen-Kartanoa puhuttelevat syvälliset joululaulut, joissa on sanomaa, se myös näkyy illan valikoimassa. ”Mukana ovat muun muassa Lumiukko-animaatiosta suosituksi tullut Walking in the Air, Carola Häggqvistin Taivas sylissäni sekä amerikkalaisia jouluklassikkohittejä kuten Nat King Colen tunnetuksi tekemä The Christmas Song.” Iloisia joulupolskia Rusanen-Kartano ei ihan tunne omakseen, mutta niistä konsertissa huolehtii säestävä trio.

Konsertoiden kohti joulua

Niin kuin muinakin joulunalusaikoina, Rusanen-Kartanon joulun valmistelu alkaa tänäkin vuonna aikaisin. ”No tästä lokakuusta se juuri alkaa, kun jo suunnittelen Joulumusiikkia-konserttiani”, Rusanen-Kartano naurahtaa. ”Vielä ei ole ohjelmisto täysin lukkoon lyöty, muutamia kappaleita vielä etsin mukaan. Se tarkoittaa myös sitä, että pian konsertin kappaleita pitää alkaa palauttaa mieliin – eli joululaulut alkavat soida!” Joulun ääreen käydäänkin Rusanen-Kartanon kotona varhaisessa vaiheessa. ”Laulujen myötä tulevat kynttilät, kuusi ja glögi. Joulu on monien aistien kokonaisuus, ja siitä kyllä nautin; valoista pimeyden keskellä ja niistä ensimmäisistä lumihiutaleista.”

Savoyn joulu -illassa onkin hyvä hetki meidän kuulijoiden uppoutua Rusanen-Kartanon meille suunnittelemaan, monipuoliseen joululaulujen konserttiin. ”Kyllä se on myös ainutlaatuinen tilaisuus kuulla minua laulamassa muuta kuin klassisen musiikin klassikoita – ja itselleni se on hieno hetki päästä esittämään juuri niitä omia suosikkejani!”

teksti | Marjo Nuortimo
kuva | Heikki Tuuli