By

Uutta vuotta juhlitaan Savoyssa Karavaani-rytmien tahdittamana. ”Tulossa on yllätyksellinen ilta”, Tuure Kilpeläinen lupaa

Juuri uuden albumin Surusilmäinen kauneus julkaissut Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani kulkee vahvasti omaa tietään sekoittaen suomalaista kaihoa maailmanmusiikin kaikuihin. Tuoreella albumilla nämä sävyt ovat yhä syventyneet. ”Kyllä maailmanmusalinja jatkuu tällä levyllä, syventyykin”, Tuure Kilpeläinen pohtii. ”Taustalla on varmasti yhteiskeikkamme Orchestra Baobabin kanssa. Niistä jäi idiksiä rytmipuolelle varsinkin. Levyttäessämme tajusin, että meillä on maailmanluokan perkussionisti, Riikosen Aarne, joka näyttää tässä kyntensä!”

Kilpeläinen Kaihon Karavaaneineen onkin tunnettu sulatusuunimaisesta musiikin käsittelystä. ”Meillä on tämmöinen soittajien kudelma. Uudella levyllä kuuluu kontrabassot ja haitari sekä kosketinsoittaja. Joku albumia kuullut on löytänyt samankaltaisuutta Paul Simonin Graceland-levyyn”, Kilpeläinen kuvailee. ”Autiosaari-biisi on esimerkiksi jo levyltä lohkaistu. Siitä tulikin kesähitti ja sai paljon radiosoittoa. Sen saama hyvä vastaanotto on tosi kannustavaa. Mutta se ei kuvasta koko levyä, siinä on toisistaan poikkeavia tunnelmia.”

Lämmintä energiaa

Kilpeläiselle levyn tekeminen oli nopea rupeama, kuten yleensäkin. Kaikki lähtee aina keväästä. ”Kevään valo saa aikaan uusia ideoita, se on kuin luova räjähdys. Suru-silmäinen kauneus sai alkunsa tammikuussa 2016 ja jo helmikuussa ymmärsin, että tulossa on kokonaisuus, joka pitää saada ulos.” Taustalla oli myös keikkapaikoissa koettuja tunnelmia. ”Olemme kolunneet pieniä kaupunkeja, Lappia myöten, ja niiden tunnelmat ovat vaikuttaneet kappaleiden syntyyn. Tekstien osalta levy on kuin päiväkirjaa, kokonainen tarina. Teen usein montaa biisiä yhtä aikaa, jolloin ne vaikuttavat myös toisiinsa. Surusilmäinen kauneus on aika mukava kokonaisuus, se on rytminen, valoisa, siinä on lämmintä energiaa.”

Mutta koska Kaihon Karavaani on ensisijaisesti livebändi, haastattelun aikana lokakuun puolessa välissä Kilpeläistä jo polttelee lavalle. ”Tässä on ollut jo parin kuukauden tauko, ja live-esiintyminen on meidän tärkein juttu. Innolla odotan, että saadaan vaihtaa setti uuteen. Se kehittää kivalla tavalla koko hommaa eteenpäin.”

Savoyn uuden vuoden keikka on bändillekin erikoistapaus. ”Siitä tulee tosi spesiaali ilta. Rakennamme ihan oman setin, jossa on paitsi biisejä uudelta levyltä myös hittejä vuosien varrelta. Mukana on tietysti yllätyksiä – se on Karavaanin uuden vuoden toivotus kaikille!”

teksti | Marjo Nuortimo