By

Turun filharmonisen orkesterin Suomi 100 -vuoden kohokohtiin kuuluu Pauliina Isomäen säveltämän oratorion kantaesitys

TFO toteuttaa vuonna 2017 koko orkesterin kanssa yhdessä suunnitellun teossarjan, jonka teemana on Change eli muutos. ”Tämä on suuren intohimomme tuote”, intendentti Emilie Gardberg iloitsee. ”Suomen satavuotisjuhlaan sekä reformaation 500-vuotisjuhlavuoteen liittyen olemme koonneet sarjan, jossa tutkitaan, millä tavalla musiikki on vaikuttanut kansakuntaan ja miten sitä on voitu käyttää ”sanattomana” kielenä erilaisissa yhteiskunnissa ja poliittisissa tilanteissa. Mukana on kansainvälisiä merkkiteoksia eli ei pelkästään suomalaisia teoksia.”

Sarjassa esitellään kuusi teosta vuoden aikana ja jokaista teosta käsitellään viikon ajan. ”Keskeisiä kysymyksiä ovat, miten musiikkia on käytetty ja miksi teos on sävelletty. Musiikin ja sävelten avulla voidaan ottaa kantaa, myös hyvin eri tavoin – esimerkiksi samaa teosta on voitu käyttää länsimaissa ihan erilaisen propagandan välineenä kuin Neuvostoliitossa”, Gardberg kuvailee. Jokaiseen teokseen liittyy paitsi tietysti konsertti myös luento sen aihepiiristä, sekä nettistiimaus, työpajoja ja mahdollisuus chattikeskusteluun. ”Mukana on yliopistoja, järjestöjä, organisaatioita ja vaikuttajia. Sarja huipentuu marraskuussa Pauliina Isomäen uuden oratorion kantaesitykseen, joka on osa Sibeliuksen seuraajat -projektia. Isomäki säveltää teosta parhaillaan ja käyttää kuoroa apunaan työstämisessä.”

Sukellus suomalaisuuteen

TFO:n juhlavuositeemat nousevat paitsi Change-ohjelmistosta myös syvältä suomalaisuudesta. Voimme koko ensi vuoden ajan kapellimestari Leif Segerstamin mukaan olla ylpeitä suomalaisuudesta ja musiikistamme. ”Pohjolamme houkuttaa paitsi muuttolintuja, myös monia ulkomaalaisia, sitä ei pidä unohtaa. Meillä on täällä mystinen kaamos, revontulet, erikoista kalevalaista voimaa. Tämä aspekti nousee esiin myös Turun musiikkijuhlien kanssa yhdessä tuottamassamme kantaesityksessämme, Die Kalewainen in Pochjola -oopperassa”, Segerstam hehkuttaa.

Suomalaisuusteeman mukaisesti TFO on myös vahvasti mukana lokakuussa Logomossa järjestettävässä Vuosisadan Kulttuurigaalassa. Televisioitavassa gaalassa juhlitaan Suomen itsenäisyyden ajan laajaa kulttuuritarjontaa sekä huipputason osaajia. TFO Leif Segerstam kapellimestarinaan säestää ja esiintyy gaalakonsertissa, joka huipentaa omalta osaltaan syksyn 2017 TFO:n monimuotoista ohjelmistoa.

teksti | Marjo Nuortimo

POIMINTOJA TFO:N OHJELMISTOSTA 2017:

Freude!
Leif Segerstamin johtama
Beethovenin 9. sinfonia
11.–13.1. klo 19,
Turun konserttitalo
LiveTweet- ja livelähetyskonsertti 11.1.
Konsertti on osa Change-sarjaa

Leningrad
Šostakovitšin II maailmansodan aikana kirjoittama sinfonia
6.–7.4. klo 19, Turun konserttitalo LiveTweet- ja livelähetyskonsertti 6.4.
Konsertti on osa Change-sarjaa

Keväthuuto
Coplandin Pulitzer-palkittu
Appalakkien kevät ja Igor
Stravinskyn Kevätuhri
4.–5.5. klo 19, Turun konserttitalo Livelähetyskonsertti 4.5.
Konsertti on osa Change-sarjaa

Liput www.lippu.fi