By

Suomen pääraviradalla juhlitaan Kuninkuusraveissa myös 110-vuotiasta suomenhevosta. Kaupunkifestivaalin tunnusmerkit täyttävä tapahtuma kutsuu katsojia hevosurheilun pariin

100-vuotiasta Suomea juhlitaan myös hevospiireissä, sillä ensi vuonna suomenhevonen täyttää 110 vuotta. Kun samaan aikaan Vermon ravirata juhlistaa 40-vuotista olemassaoloaan, on luonnollista että elokuun Kuninkuusravit kilpaillaan Suomen pääraviradalla. ”Kuninkuusravit on suosituin kesätapahtumamme. Viimeksi 25 vuotta sitten ne ravattiin Vermossa, joten meille se on luonnollisesti vuoden kohokohta”, Vermon Ravirata Oy:n toimitusjohtaja Pia Blom-Johansson kertoo ylpeys äänessään. ”Lisäksi Kuninkuusravit on nimenomaan suomenhevosten mittelö, ja sen vuoksi ilmassa on vielä enemmän juhlan tuntua. Kisat ravataan niin, että kahden päivän aikana on kolme eri kilpailua. Niiden päätteeksi kruunataan kuningas ja kuningatar.”

Kansanjuhlaa hevosurheilun merkeissä

Koska Kuninkuusravit on todella suuren mittaluokan tapahtuma – paikalle odotetaan yli 50 000 katsojaa – kyse ei ole pelkästään kilpailuista. ”Se ei ole pelkkä ravitapahtuma, vaan enemmänkin kaupunkifestivaali. Espoon ja Helsingin kaupungit ovat voimakkaasti mukana ja tavoitteena on toteuttaa yhteisöllinen, kaikenikäisille ja varsinkin perheille sopiva kokonaisuus, jossa on paljon oheistapahtumia mukana”, Blom-Johansson korostaa. ”Tapahtuma on sellainen, että uusien katsojien ja muualta Suomesta tulevien on helppo tulla sinne ja tutustua lajiin.”

Odotettavissa onkin suuri kansanjuhla, johon Vermo sopii alueena kaikkine palveluineen mainiosti. ”Meille on helppo tulla, julkisen liikenteen yhteydet erittäin hyvät. Hyvällä säällä voi katsoa raveja radan vieressä ja tuntea, aistia ja jopa haistaa hevosten ja ajajien kuuma tunnelma. Sadesääkään ei estä nauttimista, sillä katsomorakennuksen suurista ikkunoista näkee loistavasti, varsinkin nousevasta katsomosta. Myös ravintolat palvelevat nälkäisiä”, Blom-Johansson kuvailee.

Vermosta onkin kasvamassa todellinen hevosurheilukeskus, jonne kaikki ovat tervetulleita. ”Olemme avaamassa yhteistyössä Ypäjän hevosopiston kanssa ravikoulua niin aikuisille kuin lapsille tammikuussa 2017, ja kilpailuja voi tulla katsomaan vaikka vuoden mittaan järjestettävissä lounasraveissa.” Ennen Kuninkuusraveja ravataan toukokuussa Finlandia-Ajot ja Kuninkuusravien jälkeen on vuorossa Suuri Suomalainen Derby. ”Ei tarvitse mennä maaseudulle tutustuakseen lajiin ja nauttiakseen kilpailuista!”

teksti | Marjo Nuortimo

 

LIPUT

Liput tulevat myyntiin alkuvuodesta 2017 www.lippu.fi.