WE JAZZ 2016

By

Joulukuinen festivaali uudistaa jazztapahtumakonseptia jo neljättä vuotta ja tarjoilee parasta jazzia yllättävissä paikoissa

Kun We Jazz -festivaalia aloiteltiin, taustalla oli vahva pyrkimys uudistaa sitä, millainen jazztapahtuma voisi olla. ”Haluttiin ottaa uusi näkökulma tapahtuman konseptiin”, taiteellinen johtaja Matti Nives kertoo. ”Päätimme, että kuljetamme festaria uusiin paikkoihin, jotka eivät aina ole tarkoitettu musiikin esittämiseen. Kun katsojat tulevat uusiin tiloihin, myös artistit joutuvat yllättäviin tilanteisiin ja ovat samalla viivalla yleisön kanssa.”

Alkuperäisen idean mukaisesti osa esityspaikoista vaihtuu vuosittain. ”Tämä tietysti tuo mukanaan yllättäviä haasteita. Esimerkiksi joskus ihmisten on täytynyt jonottaa ulkona ja silloin kehittelemme jotain kivaa ekstraa, kuten glögitarjoilua”, Nives naurahtaa. ”Myös tilan akustiikka voi olla joskus haaste. Tosin monet jazzbändit toimivat hyvin akustisesti ja ilman äänentoistoa, mikä auttaa asiaan merkittävästi. Tilan tulee olla sopiva visuaalisesti tai hengeltään sellainen, että sinne voi luoda vuorovaikutustilanteen. Ideoita tulee montaa kautta ja juuri tämä inspiroi minua tapahtuman tekijänä.”

Lupa olla jazzturisti

Musiikillisesti festivaalin tavoitteena on esitellä mahdollisimman hyvää jazzia. ”Suomessa tehdään tosi hyvää musaa. Tahdomme saattaa kotimaisia ja ulkomaisia artisteja yhteen ja luovaan ajatuksenvaihtoon”, Nives kuvailee. ”Teemme läheistä yhteistyötä muusikoiden kanssa. Joskus esiintymässä on valmiita yhtyeitä, joskus taas kehittelemme uusia kokoonpanoja yhdessä muusikoiden kanssa ideoiden.”

Toimintatapojensa vuoksi We Jazzia leimaa ainutlaatuisuus. Ohjelmistossa on bändejä, joita ei ole ennen nähty. ”Minusta We Jazz erilaisine esityspaikkoineen on kokonaistaideteos, kuin installaatio tai utopia”, Nives miettii. Tärkeää on myös se, että rajoja rikkovalla festivaalilla voi piipahtaa kuka tahansa. ”Keikoille voi tulla pystymetsästä – voi olla jazzturisti, ei tarvitse olla puristi”, Nives nauraa.

Tämän vuotisesta ohjelmistosta Nives tahtoo nostaa esiin Kansallisteatterissa järjestettävän Avajaiskonsertin. ”Kansallisteatterin Suuri näyttämö on meille uusi paikka. Siellä esiintyy Berlin X Helsinki Ensemble, joka on osa yhteistyötämme berliiniläisen XJazz-kollektiivin kanssa, tulee hieno keikka.” Lisäksi itsenäisyyspäivän aattona 5.12. tapahtuu koko illan ajan: ”Festarin luottopaikaksi muodostuneessa Kahvila Sävyssä M. A. Numminen lukee Jazzin meining -kirjaansa. Dubrovnikissa taas koetaan historiallisia hetkiä, kun kaksi vuotta sitten We Jazzissa debytoinut amerikkalais-suomalainen triokokoonpano Dunstan juhlistaa ensimmäisen levynsä julkaisua.”

teksti | Marjo Nuortimo

 

LIPUT

4.–11.12., Helsinki
Liput alk. 12 €, myös kausikortteja ja yhteislippuja www.lippu.fi
Ohjelma ja esityspaikat www.lippu.fi/wejazz2016

Lue lisää www.wejazz.fi/2016